Manitoba’s Interlake
Het ‘Interlake’ (tussen de meren) is het gedeelte land tussen het Winnipeg- en Manitobameer www.interlaketourism.com. Samen met Winnipegosis, een derde noorderlijker meer, behoren ze tot de drie van de 15 grootste van Canada. We bezoeken enkele interesante plaatsen.
*
De 12-jarige New-Icelandrepubliek (*)
Tegenvallende kabejauwvangsten, vulkaanuitbarstingen en voornamelijk de onmogelijkheid tot het verwerven van zelfstandigheid zorgde bij de IJslanders voor een grote uittocht naar betere oorden.
Hierop speelde de Canadese regering gretig in voor hun land te beloven aan het meer vanWinnipeg. De nederzetting Hecla (vernoemd naar Mt.Hekla op IJsland) verrees in 1875 aan de oostkant van een moerassig eiland. De westkant was onbewoonbaar wegens de moerassen die dan nog regelmatig onderstroomden.
Het leven in hun nieuw land was natuurlijk anders van wat ze gewoon waren. Er moest o.a. ijshuizen gebouwd om de Amerikanen van verse vis te voorzien. Amerikanen zijn niet dol van gedroogd zeevoeding. Ook moesten ze leren vissen als het meer met een dikke laag ijs bevroren lag.
Voor de vissers was het zoete watermeer een goudmijn. Er werd gevist op whitefish, goldeye en later walleye (pickerel). Het trok andere gelukzoekers aan en door overbevissing werd het meer snel visarm, ookal doordat concurentie de prijzen van het harde labeur niet meer lonend werd. Tot overmaat van ramp werd er tussen 1970 en 1972 wegens een kwikzilver vervuiling een algemeen visvangstverbod uitgevaardigd. Omdat de houtkap en het land niet als verwacht rendabel waren verlieten velen het eiland voorgoed. De school had haar poorten toen al gesloten in 1970.
*
Het Hecla/ Grindstone Provinciale Park
Door de leegloop van het eiland besloot de regering al in de 60st jaren het eiland in te richten als als een provinciaal park. Officieel werd het 1.084 km2 metende park geopend in 1969 als ‘Fund for Rural Economic Development’ (FRED).
Het park beslaat niet alleen enkele eilanden maar ook het water eromheen is beschermd gebied.
De First People, zoals de aboriginals door de Canadezen genoemd worden, de Anishinabestam, gebruikten het parkeiland Black Island special om er hun ‘Midewiwin’, de traditionele ceremonies als medicijndans, te beleven. Dit gebeurde begin zomer en nam acht dagen in beslag. Ononderbroken op de maat van trommels in het rondhuppelen onder het slaken van rauwe kreten van zonopkomst tot zonsondergang.
*
De voornaamste diersoorten
*
De zeevogels
De American White Pellican, Double Crested Cormorant ook Crow Duck genoend (Corvus Mannus, zeecrow), de Ring Billed Gull, de Herring Gull, de Common Tern en niet te vergeten de American Bald Eagle.
De dieren
Toen wij er waren was het nog visiterskalm. Meerdere malen sprong een hert ons voor de wielen. De snelheid op sommige plekken van deze ‘Route 8’, die dwars door het park loopt, was dan ook ‘dead-slow ahead’. Een aanvaring met deze beesten was best te vermijden. Ook de bruine beer, elk (eland), wolven, grouse (korhoen), bevers, vossen en de moose (eland) voelen zich hier thuis. Wat en hoe je je moet gedragen bij een onverwachte ontmoeting met een beer staat overal op borden aangegeven en zelfs worden er door de parkgidsen les in gegeven.
Info
Algemeen noodnr.: 911. Sleepdienst 378-2855 en na werkuren 378-5245, Hecla Park Patrol: 279-2407.
Wij overnachtte vrij op de parking aan het haventje van Hecla. Er is een camping verderop richting Gull Harbour, het noorddelijkste punt van het eiland. Campings: www.manitobaparks.com.
(*) New Iceland was practisch tussen 1875 en 1881 zelfstandig in Canada’s Northwest Territories.
*
PrairieVikings van Gimli
Gimli noemt zichzelf het hart van New-Iceland. Evenals in Hecla kwamen ook hier IJslanders zich vestigen. De eerste arriveerden er op 21 oktober 1875. Volgens de overlevering waren ze “zodanig onder de indruk van de schoonheid van het land” dat ze hun nieuw Paradijs de plaats vernoemde naar het Noorse mythologische verborgen volk, de Gimli. Met trots verwijzen de inwoners je naar hun Viking afkomst. Een reusachtig beeld van een stoere Noorse krijger en de jaarlijkse Vikingfeesten met een ‘autentiek’ vikingdorp moeten dit nadrukkelijk onderschrijven www.gimli.ca, www.rmgimli.com .
*****************************
zondag 13 juni 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten