maandag 19 juli 2010

Het Witte Paard

De Grote Centrale Vlaktes
“Close your eyes and hear the thunder of the buffalo hooves across this vast prairie; the pounding hooves of a fleeing white horse carrying young lovers from a midnight rendezvous; the creaking of the giant wheels of the Red River ox carts as families move west seeking new beginnings.”

De legend van het Witte Paard



Het was in de zomer van 1690. Een groep Assiniboine indianen bivakkeerden aan de oever van de rivier, ongeveer tien mijl ten westen van het huidige Winnipeg. Een jonge krijger van de Creestam aan het Winnipegmeer betrad het campement en vroeg aan het opperhoofd zijn bloedmooie dochter te huwelijk. Als gift bracht hij voor de Chief een vurig sneeuwwit paard - een Blanco Diablo - van een gekende paardenfokker uit Mexico mee. Ze kwamen tot een akkoord.
Deze overeenkomst was niet naar de zin van een Siouxkrijger uit Devil’s Lake in North Dakota. Hij was smoor verliefd op het meisje en zwoor zijn rivaal gevangen te nemen, te martelen en een kopje kleiner te maken. Dit als verzachtend voorwensel voor een afrekening in een vorige oorlog.
Bewust dat er gevaar op til was zadelde de Chief het witte paard en, gaf het koppel de raad onder de dekmantel van de donkere nacht te vluchten.
Toen de Sioux er achter kwam dat de tortelduifjes er vanonder muisden, zette hij de achtervolging in. De Sioux overviel hen op de westoever van de Assiniboinerivier waar nu de St. Francois-Xavier parochiekerk is. Met enkele goed gemikte pijlen blies hij alle leven uit het liefdeskoppel. Het witte paard ontsnapte. En volgens de legend, gallopeerde het nog lang over de prairies.
De Assiniboines geloofden er steevast in dat de geest van het paard in de spiritwereld verenigd werd met de geest van de vermoorde Creekrijger. Deze gedeelte van de prairie waar het witte paard zwierf staat in Manitoba gekend als de White Horse Plain.
******************
Foto: Het standbeeld van Witte Paard langsheen de Hwy 1, 10 km ten westen van Winnipeg werd geschonken door het Schotse Wiskymerk White Horse uit Glasgow.
Info
MANITOBA is afgeleid van het Indiaanse MANITOU, hun spirituele god.
Websites: Central Plains www.centralplainsmanitoba.ca; Eastern www.easternmanitobatourism.ca; Interlake www.interlaketourism.com; North of 53 www.visitnorthmanitoba.ca; parkland www.parklandtourism.com; Aboriginal Tourism Assoc. of Manitoba www.eastinc.ca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten