donderdag 29 juli 2010

Saskatoon


Canadese krantenwinkel naast MacDo


Saskatoon
Hoofdstad van Saskatchewan is Saskatoon www.tourismsaskatoon.com. 482 meter boven zeeniveau, opervlakte van 170.83 km met een bevolking van 250.000 zielen. De federale tax is 5% op alle ‘goods and services’ en 5% als toemaatje voor de provinciale schakist. Het tijdverschil is een uur later dan in Manitoba.
Omdat we moeilijkheden hadden met onze generator zochten we een autoservice op voor nazicht. Het kostte ons twee dagen geduld omdat er een wisselstuk moest aangevoerd worden. Tijd zat dus om de hoofdstad van Saskatchewan te verkennen.
Sterk toeristisch zal ik het niet noemen. Langsheen de rivier wat wandelpaden en animatie voor de kinderen. De rest is een functionele stad met grote winkelketens dat weinig verschil uitmaakt met de rest van Canada’s Prairiesteden.
Ook over de ons aangeboden garagefaktuur zullen we maar zwijgen! Garagehouders verdienen hier gouddollars. Een uurtje prutsen kost al snel 120 a 150 dollars.
*


Een Oekraiens dorp in de prairie
80 km voor we in Edmonton toekwamen bezochten we het ‘Multi-Award Winning Ukrainian Cultural Heritage Village’. Het is een z.g. levend museum, soort Kempisch Bokrijk, dat aantoont hoe Oekraiense immigranten leefde in Alberta in de periode 1892-1930.
Ukrainian Canadian Archives & Museum of Alberta: www.ucama.com
*
Edmonton, de MallIn Edmonto bevindt zicht een van de grootste winkelcentra ter wereld. In deze ‘West Edmonton Mall’ bevinden zich naast 200 winkels
ook nog o.a. een ijsbaan, een waterpark met reuze zwembassin met strand, een kermis voor de kleintjes (!), de ‘Santa Maria’, een levensgroot Spaans zeegaljoen en zeeaquarium. In een PC winkel van Appel kon ik mailen en kennis maken met hun laatste snufjes als ipad www.destinationwestedmonton.com.


In het centrum van de stad bevindt zich het spiksplinter nieuw kunstmuseum: de Art Gallery of Alberta www.youraga.ca. Het beslaat 85.000-sq.ft en is een juweel van zilvermetalen ribben, beton en gebogen glas. Naast kunstbezit is er ook nog een theater met 150 zitjes
In ondergebracht.


Kunstmuseum van Edmonton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten