donderdag 29 juli 2010

Het Jasper National Park



Het Jasper Nationaal Park
We overnachte aan de rand van het park op een parking van een benzinestation in Hirton voor we aan het Grote Werk begonnen, het bezoek aan een van de vier Unescoparken van Canada (*Unescoparken).
Voor de toegang betaalden we 80 dollar geldig voor een dag. Omdat het weer een spelbreker kon worden hadden we besloten per dag te betalen. Verlenging kon in de plaatselijke toerisme infocentra. Zoals in andere toeristische plaatsen zijn de prijzen in het NP in een wedstrijd gewikkeld van duur tot peperduur. Camperen wordt niet vrij toegestaan. De ‘Campgrounds’ vragen dan ook naar Europese normen


Campingground
astronomische prijzen. Jasper NP beschikt over 13 campings waar je maar op 4 de toilet-en vuilwatertank (sani dump) kan ledigen. De goedkoopste vonden we de ‘Snaring River’. Gelegen aan een rivier met dezelfde naam is het een ‘Self-registration Permit’-camping. Er zijn behalve toiletten en de mogelijkheid tot het inslaan van drinkwater geen verdere voorzieningen. Betalen doe je door geld te steken in een daarvoor beschikbare voorgedrukte omslag en te posten in een metalen collector. Alle plaatsen beschikken over de mogelijkheid een kampvuur aan te leggen. Het hout ervoor ligt beschikbaar. Wel wordt hiervoor een extra geldsom gevraagd.
Jasper zelf heeft behalve het normale gedoe van een toeristische stad weinig bekoorlijks te bieden. De attractie is het park zelf. We verwisselen hier de legendarische Yellowhead Highway voor de Parkway 93, richting Banff NP.

Watervallen
Op onze weg wachten ons drie watervallen van betekenis en een gletcher. De eerste waterval is de Athabasca Falls. Deze graaft zich door de eeuwen heen een harde nauwe canyon in de Quartzrijke rots. Er zijn bruggen en platforms voorzien om van het overdonderend natte spectakel beter te kunnen genieten.
Iets minder spectaculair maar toch wondermooi zijn de Sunwapta en de Tangle. Deze laatste gaat onder de rijbaan heen naar het dieper gelegen dal. De dag voordien bezochten we ook al de Maligne Canyon, 11 km voor we in Jasper toekwamen. Deze waterloop sneedt haar weg 23 m diep door een kalkstenen rots. Er loopt een weg langsheen naar beneden met zes verschilende voetbruggen. De rivier stort haar water 40 km verder in het schilderachtige Maligne meer. Dit meer komt dan ook het meest voor op de aanzichtkaarten van het NP.

Voetnoot: (*Unescoparken) Deze zijn naast Jasper- en Banff NP: Donosaur Prov. Park en Head-Smashed Buffalo Jump.


Athabasca Falls

Geen opmerkingen:

Een reactie posten