DE ‘YELLOWHEAD HIGHWAY', een geheime handelsweg
Tipee in First Nations –gebied
Omdat we niet altijd de Trans-Canada Highway 1 volgden maar na een tijd een afslag een andere, de Highway 16 met een gele kop in een schild, ook de ‘Yellowhead Highway’ geheten werd mijn nieuwschierigheid aangescherpt om over deze weg wat meer te weten te komen. Informatie was schaars tot onvindbaar. Ook Ingrid had niet zo direct een passend antwoord. Een toeristische omweg langsheen bezienswaardigheden?
Pas in een toeristische brochure, verkrijgbaar in de Toerism Info’s (altijd aan geduid met een ‘?’-symboolvraagteken inplaats van de Europese ‘i’ en uitgegeven door de Trans Canada Yellowhead Highway Assosiation: ‘Yellowheadit’, kwam ik meer te weten te over deze eigenzinnige weg.
Zoals in Europa de ‘Camino naar Santiago de Compostela’ bleek ook deze een legendarische weg. Het ontsluierd de geschiedenis van West-Canada met enkele van de meest spectaculare en schilderachtigste decors in de wereld. De weg, lopende door vier provincies, vijf nationale parken, 90 provinciale parken en drie historische sites, overbrugt half Canada
Onze ongelooflijk reis begon in ‘The Forks’, van downtown Winnipeg in Manitoba. We volgden de route naar het westen over een van Canada’s oudste door Europeanen betreden paden doorheen de eindeloze prairies tot het stadje Jasper in de spectaculare Rocky Mountains met de torenhoge Mount Robson, Canada’s hoogste top. Voor mijn verdere uitleg heb je wel even een wegenkaart nodig! De Yellowhead Highway 16 kruipt hier over de muur van rots door de ‘Yellowhead Pass’ verder naar het westen en splitst daarna in de Zuidroute (nr.5) naar Kamloops en naar Hope, de toegangsweg naar de weelderige Fraser Valley en verder naar Vancouver. De Noordroute (nr.16) naar Prince Rupert aan de oceaan en de West Coast Park Reserve van Gwaii Haanas en de Haida Heritage Site van Queen Charlotte Islands.
Deze toenmalige geheime weg heeft haar ontstaan te danken toen eeuwen geleden de Hudson’s Bay Compagny en de North West Compagny in 1825 de ‘Tete Jaune’ uitstippelden voor hun pelshandel. Het was de cartograaf David Thompson die tussen 1784 en 1837 het parcours door de onoverbruggelijke rotsmuur verkende. Hij deed er te voet, per kano, schip en paard 54 jaar over om deze wildernis te observeren en in kaart te brengen.
Vanaf 1830 trokken aangespannen vooruit tjokkende ossen met de ‘Red River carts’ langzaam met gelukzoekers doorheen de Rockies. De volgende waren de goudzoekers in de ‘Caribou Goldrush’ van 1856. In 1862 volgden ‘Overlanders’ naar Kamloops en Prince George terwijl begeesterde kolonisten zich in hun nieuw vaderland kwamen vestigen. Later werd langsheen de weg de spoorverbinding voor een ‘boom-and-bush railway’ aangelegd.
Met de jaren kreeg deze route, zoals in de Verenigde Staten van Amerika de ‘Route 66’, met de opkomst van de auto en het daaraan verbonden toerisme een culturele erfgoed betekenis. Een exploitatie organisatie werd opgericht en op 1970 werd de ‘Trans Canada Yellowhead Highway’ officieel geopend www.yellowheadit.com. Jaarlijks wordt er door ‘Tanner Young Publishing Group’ een aangepaste gratis toeristische brochure uigegeven. E-mail: askus@tanneryoung.com.
Wij volgen nu deze weg tot in Jasper, in het Nationale Park. Daar verlaten we de Highway 16 voor de Parkway 93 naar het Banff NP.
******
INFO
Websites: zie voor David Thompson Wikipedia: David Thompson (explorer).
Lektuur: David Thompson, a life of Adventure and Discovery door Elle Andra-Warner van Uitgeverij Amazing Stories from Heritage House. ISBN 978-1-926613-32-1.
Pluimen en blad beschilderd door Artist Arthur Watt (Hat Art Club)
************************
Zie ook bij uitgeverij UNIBOOK ons laatste verschenen boek: Zwerven in Zuidwest-Europa, Frankrijk, Spanje, Portugal en de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela als rode draad in dit spannende reisverhaal www.unibook.com.
*************************
woensdag 28 juli 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten