donderdag 19 augustus 2010

Canada Day

We verliet Calgary en zijn rodeo en namen de Trans-Canada Highway naar her Oosten. Het moment om iets over RV’s en aanverwanten campers te vertellen.
De motorhomes of campers die wij kennen in Europa vallen hier een maatje groter uit. Veel van deze autobussengrote RV sleuren dan nog een auto achter zich mee in de trekhaak.

‘Travel Trailer en Fifth Wheel’
De Travel Trailer is een uit de kluiten gewassen camper dat, als in de EU, getrokken wordt door een auto uitgerust met trekhaak.
De Fifth Wheel wordt zoals een vrachttrailer gekoppeld aan een pick-up. Volgens Ingrid interessanter dan een motorhome. Je kan de trailer als stacaravan ergens plaatsen (campground of truckersparking) en de pick-up gebruiken als wagen om rond te rijden. Deze trailers gaan levenslang mee terwijl de motorhome kwetsbaar is wegens mechanische slijtage of afkeuring wegens ouderdom door de autoinspectie. De meeste trailers hebben dan ook nog zijflanken (4 tot 5 sidewalls, slide-outs of pull-outs) die electrisch uitgeschoven kunnen worden waardoor de levensruimte verdubbeld tot een geuze huiskamer met alles erop en eraan.


Een Fifth Wheel met paardenstal ingericht door rondtrekkende pro rodeocowboy’s - 7413



De Airstream of zilveren kogel - 5823

Silver bullet, de legendarische Amerikaanse Airstream is eerder zeldzaam geworden en is meestal verdwenen van de wegen.


Canada Day in Medicine Hat


De feesttaart wordt op een op zijn rug liggende chocoladebeer geplaatst - 7708

Canada Day/ Fete du Canada is voor Canada de voornaamste dag van het jaar. Het hete vroeger ‘Le Jour de la Confederation’ (Dominion Day) dat een federale statutaire feestdag werd daterende van 1 juli 1867: de geboortedag van Canada (Constitution Act.1867).
Canada Day wordt dan ook overal in Canada gevierd met parades en veel feestelijkheden en vlagvertoon. De souveniershops doen dan ook gouden zaken met verkoop van Canadese vlaggetjes en allerlei spullen waarop het nationale embleem voorkomt.
OK, Ingrid besloot als goede Canadese ten anker te gaan in het stadje Medicine Hat en de feestelijkheden mee te beleven. Medicine Hat, zesde grootste stad van Alberta, is gebouwd op een kollosale gasbelt, waaraan het dan ook The Gas City genoemd werd. En waar komt die andere gekke de naam dan vandaan?
Volgens de overlevering zou het komen van de Engelse vertaling “Sa-Mus’ wat zoveel wil zeggen in het Blackfoot’s als: “arendstaartveer dat gedragen wordt door de medicijnman op zijn hoed!”
Nou moe! Er bestaan dan ook nog enkele legendes hierover. Een reusachtige kwadaardige rivierslang met de koddige naam van ‘Soy-you-daa-bee’ zou een jager beloofd hebben als hij zijn vrouw afstond, hij hem een hoed zou geven met magische krachten. “Tjintsje por tjintsje”, zeggen ze in Zuid-Amerika (change for change of voor wat, hoort wat!)
Feesten in Canada begint steevast met het veroberen van stapels pannenkoeken. Voor de rest van de dag is er overal wel een snelle hap of fast food te vinden. ‘No food, no drinks’ staat er veelvuldig op menige Canadese winkelsdeur geschilderd zoals kledingzaken. Eerst had ik het niet door. Kledingzaken verkopen toch geen eten, of toch? Canadezen (zoals Amerikanen overigens) drinken en eten al lopende op straat. Vandaar.



Detail in de grootste tipee in Medicine Hat -7625

Geen opmerkingen:

Een reactie posten