woensdag 18 augustus 2010

Rodeo

Rodeo in Airdrie
Door de Canadian Professional Rodeo Association (CPRA), werd er in Airdrie, een plaatsje ten noorden van Calgary, een Rodeo ingericht. Airdrie is de hoofdzetel in Canada van deze cowboy afbeuldierensport www.rodeocanada.com.
CPRA richt jaarlijks 62 rodeo’s in. Ze werkt nauw samen met de Pro(fessional) Rodeo Cowboys Associating van de Verenigde Staten (PRCA).
We vonden de avond voordien overnachtingsplaat op een ter beschikgestelde weide voor RV’s.
De show duurde de ganse dag van af 10u,00 tot zonsondergang. Als “Ladies first” kwamen eerst de dames aan bod. De Ladies Barrel Racing is om in de snelste tijd te paard rond drie olievaten te rijden die zo zijn opgesteld dat het ronden ervan als in een klaverblad gebeurt. Er waren 61 kandidaten.


Stampede in Airdrie: Ladies Barrel Racing – 7568

Dan volgden: Tie-Down roping of Calf roping: een cowboy vangt met zijn lasso een kalf, springt van zijn paard werpt het kalf op zijn rug en bindt het aan drie poten vast.
:
Team roping: is het vangen van de stier door twee ruiters. De ene werpt zijn lasso over de kop van de stier waarna een tweede cowboy werp zijn lasso om de achterppten. Als de stier stil staat en er geen spanning meer op de lasso’s staat, wordt de tijd stilgezet.
Het meest gekende bij ons van de Westernfilm’s zijn: Bareback riding ongezadeld en Saddle Bronc riding met zadel. Het paard maakt wilde bokkesprongen om zijn berijder van zich af te schudden.
Bull riding: gelijkt op bareback riding, maar nu op de rug van een dolle stier.
Steer wrestling: is dan weer dat een jonge stier met voorsprong door een cowboy achtervolgd, van zijn paard springt, de hoorns vastgrijpt en de stier tegen de grond drukt.



Ik mocht kiezen, twijfelde en heb ze dan maar alle twee .... - 7429


Calgary Stampede
Het is misverstand van rodeo te spreken. De in Noord-Amerika populaire cowboyshow is meer dan dat. Het omhelst een gama aan rijervaringen van de deelnemers. Het zijn dan ook porfessionals die van Stampede naar Stampede reizen als rondtrekkende circusartisten.
De tien dagen durende legendarische Calgary Stampede is ‘the greatest outdoor show on earth,’ wordt ons voorgeschoteld. Vern Kimball (*), de CEO van het spektakel, wil niet weten van dierenafbeuling. “We hebben gedurende de Stampede 7.500 dieren in het park. We verzorgen deze dieren volgens de hoogste standaard en werken samen met de Calgary Humane Society en de SPCA. We staan open voor critiek en dierenwelzijnorganizaties kunnen bij mij altijd terecht om zichzelf van de goede zorgen dat wij aan de dieren wijden te overtuigen. ”
Vern Kimball heeft er een ‘all year round full time job’ aan. Gedurende de tiendaagse Stampede ziet hij zelf weinig van de gebeurtenis. Druk, druk, druk! “Maar dat doet er niet toe,” zegt hij, “het voornaamste is dat het iedere keer een succes wordt.”
In 2012 viert Calgary haar 100 jarig bestaan van de Stampede.
Tegen argumenten
Peter Fricker, directeur van de Vancouver Humane Society, heeft zo zijn bedenkingen. “Wat denk je hoe een drie maand oud kalf zich voelt als het, opgejaagd, gestrikt (lasso) en hard tegen de grond gesmakt, daarna besprongen door een man en aan de poten wordt gebonden tot vermaak van een troep joelende toeschouwers,” vraagt hij boos. Hij vervolgt: “Er zijn onderzoekingen gedaan naar deze vorm van dierenmishandeling. Het ergste wat het dier kan overkomen is emotie als het zich bang voelt. Angst is voor een dier slechter dan de ergste pein. Kalveren en stier blijken daartegen niet bestand na opgejaagd, gestrikt of gesmeten tegen de grond.”
Nadat er gedurende het Calgary Spectacle van juli 2010 al in de eerste dagen zes dode paarden moesten afgemaakt worden wegens verwondingen, waren de commentaren in de kranten haarscherp.
Het lijkt er op dat ook hier het laatste woord nog niet is gezegd.


Het kalf wordt besprongen, tegen de grond gesmakt en vervolgens aan de poten gebonden – 7385

De grootste Stampede van Manitoba is in Morris, een plaatsje van nog geen tweeduizend zielen langsheen de Hwy 75, tussen Winnipeg en de grens met de US.

Voetnoot: (*) De op 1959 in Hamilton geboren Chief executive officer van de Calgary Stampede werkte tien jaar in de voedingsbranche van de Universiteit van Calgary vooraleer hij in 1986 aangezocht werd de in 1988 Winter Olympische spelen te organiseren in Calgary. In 2006 werd hij de grote baas bij Stampede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten